Så skapar du matglädje hos ditt barn

Att skapa matglädje hos dina barn är inte så svårt som det kan verka. Faktum är att du med några enkla tips kan hjälpa ditt barn att utveckla en kärlek till hälsosam mat som kommer att hålla hela livet!

 

Ett av de bästa sätten att skapa matglädje hos ditt barn är att involvera dem i matlagningsprocessen. Låt dem hjälpa dig att laga mat, eller ännu bättre, låt dem skapa egna rätter. På så sätt kan de inte bara ha roligt, utan det ger dem också en känsla av äganderätt och stolthet över den mat de äter.

 

Ett annat bra sätt att skapa matglädje hos ditt barn är att laga måltider som är både hälsosamma och trevliga. Servera en mängd olika livsmedel, inklusive frukt, grönsaker, fullkornsprodukter och magra proteinkällor. Och se till att göra måltider som är intressanta och tilltalande för ditt barns smaklökar. Prova att lägga till olika kryddor, smaker och texturer i dina rätter.

 

Slutligen, var en god förebild när det gäller att äta hälsosam mat. Om ditt barn ser att du äter näringsriktiga måltider är det troligare att barnet gör detsamma. Se till att föregå med gott exempel genom att själv äta mycket frukt och grönsaker och undvik att njuta av ohälsosamma livsmedel och mellanmål. Läs mer här.

 

Med dessa enkla tips kan du bidra till att skapa matglädje hos ditt barn och uppmuntra dem att utveckla hälsosamma matvanor för livet!

 

Som förälder är en av de största glädjeämnena att se sina barn njuta av maten. Att se dem le och skratta när de äter är en stund att njuta av. Men det är också ett ögonblick som kan ha en bestående inverkan på deras hälsa. Studier har visat att barn som har ett positivt förhållande till mat är mer benägna att göra hälsosamma val senare i livet. Läs fler artiklar här.

 

Det är mindre sannolikt att de blir överviktiga eller utvecklar ätstörningar. Och det är mer sannolikt att de upplever glädjen med mat under hela livet. Så nästa gång du ser ditt barn njuta av en måltid, ta dig en stund för att uppskatta den roll du spelar för att forma deras framtida hälsa. Det är ett ansvar som kommer med stora belöningar. Hitta mer inspirerande läsning här.